Experiences

IZMENJAVA V SLOVENIJI

Erasmus+ projekt Fake news

Likovna delavnica Fake news

– na izmenjavi sodelujočih šol

10.5. 2022

 

Vsebinsko se delavnica nanaša na aktualno globalno politično krizo- vojna v Ukrajini. Motivni izhodišči sta Putin kot poosebitev zločinskega režima in porušena mesta kot manifestacija vojne. Likovna dela poskušajo na ironičen, a neposreden in udaren način opozoriti na lažno propagando, ki je sestavni del vsake vojne. Z delavnico istočasno izražamo protest proti vojni agresiji.

Konceptualno izhodišče delavnice oziroma navdih je delo nadrealističnega slikarja Reneja Magritta »TO NI PIPA«. Slika je nastala znotraj dadaističnega eksperimentiranja in predstavlja najbrž prvi primer konceptualistične umetnosti. Slika polemizira status umetnosti, prastaro dilemo ali je umetnost »pristna« ali le »posnetek« narave (Platon). Torej »fake«…..

Likovna delavnica je dvodelna, v dveh skupinah, dveh učilnicah sočasno. Skupine po svoji prvi nalogi zamenjajo učilnice. Vsak udeleženec torej ustvari dve deli.

 

Pred začetkom delavnice je otvoritev Narobe hiše.

14.15- 14.30

 

 

  1. naloga: »TO NI PUTIN«

14.30- 15.45

Rekompozicija izvirne fotografije- računalniška grafika- Fotoshop.

Vsak dijak dobi na namizju črno belo fotografijo, portret Putina. Fotografijo »razrežejo« na posamezne dele obraza, ki jih z zmernimi zamiki, odmiki, povečavami….ponovno sestavijo v celoto, v deformiranega alter Putina, ki pa še vedno ohranja prepoznavnost. Vsak v svojem jeziku na grafiko napiše TO NI PUTIN.

Nalogo opravljajo v dvojicah. Nastala dela sproti tiskamo.

 

 

                                      

  1. naloga: »NI VOJNE V UKRAJINI«

15.45- 17.00

 

Črtna, prostoročna intervencija na fotografiji.

Rekonstrukcija porušenega mesta.

Vsak dijak dobi črno belo fotografijo razrušenega mesta (Mariupol). Fotografija je bolj bleda, z znižano saturacijo. Na fotografijo rišejo z barvnimi flomastri tako, da »popravljajo in lepšajo« razrušene zgradbe- ustvarijo Fake podobo. Upoštevajo barvno perspektivo. Vsak v svojem jeziku na sliko napiše NI VOJNE V UKRAJINI.

  • Fotografija A3 x 40 kom, 20 malih kompletov flomastrov

 

 

  1. Razstava nastalih del– stopnišče pri Fake houseu

17.00- 17.30

To ni Putin v Fake house in okrog nje, na ograjo in na tleh…

Ni vojne v Ukrajini na kartonih na stojalih…

 

 

Tehnična priprava:

  • Kartoni za razstavo
  • Fake šalčke- lepilo
  • Led lučke..